donderdag 12 april 2007

Dubbel moederschapsverlof?

Het moederschapsverlof omvat de zwangerschapsrust (dit is de prenatale rust) en de bevallingsrust (dit is de postnatale rust).

Het moederschapsverlof bedraagt in principe 15 weken: 6 weken zwangerschapsrust en 9 weken bevallingsrust. In geval van meervoudige geboorten (twee- of meerlingen) wordt het moederschapsverlof verlengd met maximum 4 weken. Kan dus verlengd worden tot maximum 19 weken.


  • 2weken daarvan kunnen vrij gekozen worden, ofwel vóór de bevalling of erna.

  • de overige 2 weken kunnen enkel nà de bevalling opgenomen worden (= verlenging postnatale rust).

Meer info kan je vinden op de website van SD WORX

Helaas is blijft het voor de papa ongewijzigd! De geboorte geeft de vader recht op 10 afwezigheidsdagen (3 dagen met behoud van loon en 7 dagen met een ZIV-uitkering) die hij naar keuze mag opnemen binnen een periode van 30 dagen die begint te lopen vanaf de dag van de bevalling. Om die 7 dagen uitkering te ontvangen dient u deze schriftelijk aan te vragen bij uw mutualiteit. Vergezeld van de geboorteakte.

Voor meer info, contacteer ook uw uw personeelsdienst en/of vakbond.

Zie ook: De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg en Administratieve Individuele Arbeidsbetrekkingen en de RVA

donderdag 5 april 2007

Herbruikbare luiers of niet?

Wist je dat één kindje gedurende de hele luierperiode tot 1400 kg wegwerpluiers verbruikt?!
Voor een tweeling is dat maar even 2800 kg aan afval en kosten!!
Om nog niets te zeggen op het aantal duur betaalde huisvuilzakken die deze zullen vullen.

Wegwerpluiers kosten heel wat centen! Zeker als je een meerling hebt. Er gaat een grote hap van je budget naar luiers gaan. Doch zijn er maar weinig ouders die kiezen voor herbruikbare luiers. Het lijkt ouderwets, moeilijk, ... Vaak is ook de beginginvestering een struikelblok. Sommige gemeenten en intercommunales stimuleren daarom het luiergebruik met een premie. Op de website van Milieuadvieswinkel kan je heel wat meer informatie vinden over het gebruik en voordelden van de herbruikbare luiers.

Dankzij het subsidiebesluit van de Vlaamse overheid dat eind maart 2002 werd goedgekeurd, is het voor gemeenten en intercommunales mogelijk om katoenen luiers tot 70 % te subsidiëren. Het systeem zit zo in elkaar dat gemeenten luiers aankopen in grote hoeveelheden en doorverkopen aan hun inwoners. De Vlaamse overheid betaalt 70 % van de factuur, maar met een maximum van 5,50 euro per luier of overbroekje. Spijtig genoeg laat dit systeem niet toe dat je als consument kan kiezen voor de merken en de systemen die het best bij je passen.

Via de projectendatabank van OVAM kan je overzicht vinden van de gemeenten die luierpremies uitreiken.

Op de website van Ecowerf (zoeken op het woordje 'luiers') kan je ook nog een heel wat nuttige info vinden over herbruikbare luiers. Ecowerf heeft berekent dat herbruikbare luiers tot 523,63 euro goedkoper zijn dan wegwerpluiers! De moeite waard om al de informatie eens door te nemen dus.

De folder (2005) over katoenen luiers kan je hier downloaden.

woensdag 4 april 2007

Kraamgeld aanvragen

Het kraamgeld is een eenmalige geboortepremie per kind. D.w.z. dat je deze Je kan het kraamgeld aanvragen vanaf de zesde maand zwangerschap om het ten vroegste twee maand voor de vermoedelijke geboortedatum te ontvangen.

Wie vraagt het kraamgeld aan?
Om recht te hebben op kraamgeld voor werknemers, is een activiteit als arbeider of bediende in België vereist. Wie na een loontrekkende activiteit werkloos, ziek of gepensioneerd is, blijft voor de kinderbijslagwet beschouwd als werknemer.


Er zijn 3 mogeijkheden.

Waar je deze moet aanvragen, wat te doen bij een meerling, wie ontvangt het, wanneer en hoeveel, enz. Je kan het allemaal lezen op de site van Partena.

Ik kan je alvast vertellen dat het bij een tweeling een andere regeling is. Normaal krijg je vanaf de tweede geboorte 801,13 euro i.p.v. 1064,79 euro voor de eerste geboorte. Maar bij een tweeling of meerling krijg je het 1064,79 euro x 2.

maandag 2 april 2007

Geboortegedichten voor tweelingen

Op volgende website kan je een heleboel mooie geboortegedichtjes vinden. Handig als je wat inspiratie nodig hebt voor de geboortekaartjes.


Eén van mijn favorieten is nog steeds:


Twintig kleine vingertjes
O, wat zijn ze klein
twintig kleine teentjes
dat moet een tweeling zijn

vrijdag 30 maart 2007

Nieuw soort tweeling ontdekt

Naast eeneiige en twee-eiige tweelingen hebben onderzoekers nu ook een 'semi-identieke' tweeling ontdekt: een tweeling die langs moeders kant wel genetisch identiek is, maar langs vaders kant slechts de helft van hun genen delen. Dat meldt de nieuwsdienst van het vakblad Nature en staat te lezen in De Morgen. Een eeneiige tweeling ontstaat doordat uit een bevruchte eicel niet één maar twee aparte embryo's ontstaan na de eerste celdelingen. Omdat het DNA van de embryo's gelijk is, ze komen immers uit dezelfde bevruchte eicel, zijn die mensen genetisch grotendeels identiek aan elkaar. Eeneiige tweelingen hebben altijd hetzelfde geslacht en lijken uiterlijk heel sterk op elkaar... lees meer

donderdag 29 maart 2007

Overzicht van studies

Het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit te Amsterdam heeft op hun website een interessant overzicht overzicht van verschillende studies met betrekking tot tweelingen. Een korte uitleg van deze studies is beschikbaar.

U kan de studies bekijken op volgende link (klik op onderzoek).

Nog een goede site is deze van Nederlandse Vereniging van Tweelingen (NVvT)

Een-of twee-eiig?

Tijdens mijn zoektocht kwam ik de zoveelste uitleg over een-of twee-eiig tegen. Het is de eerste uitleg die ik zeer duidelijk vind en dus de moeite waard om te posten in mijn blog.

"Er bestaan twee soorten tweelingen, eeneiige en twee-eiige. Eeneiige tweelingen ontstaan uit één eicel die door één zaadcel bevrucht wordt. Tot zover niets ongewoons. Enkele dagen later splitst die bevruchte eicel zich echter in twee helften, die zich apart ontwikkelen tot twee individuen. Twee-eiige tweelingen ontstaan uit een dubbele eisprong: twee verschillende eicellen worden op hetzelfde moment door twee verschillende zaadcellen bevrucht. Drielingen en nog hogere meerlingen kunnen eeneiig, meereiig of een combinatie van beide zijn. Enkel als een tweeling van een verschillend geslacht geboren wordt, ben je meteen zeker dat het om een twee-eiige tweeling gaat. In alle andere gevallen heb je verder onderzoek nodig, in de eerste plaats van de nageboorte. Baby’s die zich in één vruchtzak hebben ontwikkeld, zijn altijd eeneiig. Het omgekeerde is echter niet noodzakelijk waar: wanneer ze uit twee verschillende vruchtzakken komen, kunnen ze zowel een- als twee-eiig zijn. Daarom kan ook een onderzoek van de bloedgroep of zelfs van het DNA nodig zijn. Na verloop van tijd brengen de gelijkenissen en de verschillen tussen de kinderen wel duidelijkheid, maar ook dat is geen waterdicht bewijs. Zelfs ouders blijken zich opvallend vaak te vergissen als je hen vraagt of hun tweeling een- of twee-eiig is!"

Bron: GezondMail

Hier heb je nog een afbeelding met uileg iv.m. een-of twee-eiige tweelingen.
Ook een interessant document (pdf) is dat van Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecolgie.

Wist je dat? De kans op een tweeling krijgen, 1 op 100 is! Wat hebben wij geluk gehad zeg :)

Gratis Felicitas pakket

Als ouders in spé heb liggen er heel wat gratis pakketjes voor je klaar. Het enige wat je natuurlijk hoeft te doen is ze aanvragen. Meestal kan dat via internet. Er zijn er heel wat hoor! Ik ga het net afschuimen en je zal ze wel zien verschijnen in volgende blogs. De eerste die ik heb gevonden is deze van Felicitas. Een pakket boordevol samples, geschenken, informatie en kortingsbonnen, die passen in de levenssfeer van uw gezin.

Hoe kan je dat pakket nu verkrijgen?

Stuur een mailtje naar lutgarde.schreurs (at) skynet.be met de volgende gegevens:
  • (vermoedelijke) geboortedatum

  • naam baby (indien reeds geboren)

  • naam papa en mama

  • straat en nummer

  • postcode en woonplaats

  • uw telefoonnummer

Het gratis pakket wordt na de geboorte persoonlijk door uw Felicitas-consulente aan huis bezorgd.


Je kan het pakket ook online aanvragen via de website van Felicitas. Dan moet je jezelf wel eerst even inschrijven op de website.

Epidurale anesthesie verplicht?

Op de info-avond is ons gezegd geweest dat bij meerlingen steeds wordt gekozen voor een Epidurale bevalling. Waarom? Wanneer de eerste baby vaginaal wordt geboren kan het zijn dat de tweede baby zich draait en dus niet meer vaginaal kan geboren worden. Het kan dus zijn dat men tijdens de bevalling moet overgaan tot een keizersnede. Dat moet snel gaan en men heeft dus geen tijd meer voor een verdoving. Vandaar de keuze voor een keizersnede. Meer informatie over epidurale kan je vinden in het artikel, Pijnloos bevallen, op de website van Gezondheid.be. Je kan er lezen wat de voor- en nadelen zijn, de techniek, enz. Erg interessant! Neem maar eens een kijkje.

Bron foto: pennhealth.com

Familiehulp in uw buurt

Tijdens mijn speurtocht op het net kwam ik vandaag de v.z.w. Familiehulp tegen. Deze hebben als algemene doelstelling het verlenen van thuiszorg op vlak van persoonsverzorging, huishouding en psychosociale bijstand in noodsituaties met ondersteuning van het thuis-, familiaal en sociaal netwerk. Ook voor opvang van zieke kinderen, oppas, klusjeshulp en vervoer kan u bij Familiehulp terecht. Voor de zorg- en dienstverlening. Klik hier als u wilt weten tot welke zorgregio u behoort. Via een online formulier op de site kan u rechtstreeks een aanvraag indienen.

woensdag 28 maart 2007

Kind & Gezin en Literatuur

Wist je dat de Kind & Gezin je meer info kan verschaffen over de praktische zaken. Zij hebben ook interessante brochures voor je. In je lokale bibliotheek kan je gratis boeken lenen die handelen over Tweelingen maar Kind & Gezin heeft ook zijn eigen bibliotheek ! Ga er zeker eens een kijkje nemen en vraag de regioverpleegkundige van Kind & Gezin alvast om meer informatie. Op de website van Kind en Gezin kan je online al een hele boel nuttige informatie bekomen over; voeding, veiligheid, kinderopvang, opvoeding, ...
Aanbevolen lectuur voor meerlingen kan je hier vinden.


maandag 26 maart 2007

Orde op zaken stellen


We zijn nu ongeveer 21 ver in de zwangerschap. Tijd dus om thuis wat orde op zaken te stellen. Ons oudste zoontje verhuisd naar een kleinere kamer. In zijn kamer komt de tweeling. Om dat voor hem ook een leuke gebeurtenis te laten zijn, gaan we de kamer volledig inrichten. Nieuw bed, kast, vloerbekleding, behang, ... Zijn behang mag hij zelf kiezen. Het wordt waarschijnlijk iets met piraten op. Alleen is dat zeer moeilijk te vinden!
Die kamer was natuurlijk de rommelkamer. Stond vol met grote kasten. Deze zaten propvol en bovenop lagen er nog een heleboel dozen met te kleine kleertjes van onze zoon. Alles staat nu netjes op de zolder, de kasten zijn uit elkaar gehaald en verhuisd naar de kelder. Daar zijn ze na wat aanpassingen weer in elkaar gezet en dienen ze als stofvrije stockageruimte. Ik ben blij dat het zwaarste werk al achter de rug is! Deze week begin ik aan de laminaat op de vloer. We hopen de 2 kamers klaar te krijgen binnen een maand.
TIP Heb je een zolder of een kelder? Steek alle spullen die je wenst te houden maar niet meer gebruikt in dozen. Tape deze dicht voor het stof en schrijf op de dozen wat er in zit.
Opzij Opzij Opzij .... Maak plaats Maak plaats Maak plaats
Nog een handige link met artikels over organisatie thuis (alsook de gevaren thuis).

vrijdag 23 maart 2007

Niet gehuwde ouders

Of trouwen nog in de mode is laat ik aan anderen over. Toch zijn er meer en meer ouders die niet gehuwd zijn. Net zoals ons.

Er zijn 2 mogelijkheden:

1) De vader wenst zijn kindjes niet te erkennen. Dan volstaat de vermelding van de naam van de moeder in de geboorteakte om de afstamming langs moederszijde te bewijzen.

2) De vader wenst zijn kindjes te erkennen.

In het tweede geval (vader wenst zijn kindjes te erkennen) moet je volgende stappen volgen:

  • Wanneer? De erkenning kan al gebeuren vanaf het moment dat de zwangerschap door een arts is vastgesteld. De erkenning zal alleen uitwerking hebben als de kindjes levensvatbaar zijn geboren. Je kan de erkenning ook doen tijdens de aangifte van de geboorte of na het opstellen van de geboorteakte. Het wordt aangeraden deze voor de geboorte te doen. Je hebt na de geboorte de handen vol en als mama bv. een tijdje niet te been is dan zal het ook niet lukken aangezien jullie met tweeën moeten verschijnen in het gemeentehuis. De moeder van de kindjes moet uiteraard toestemming geven!

  • Waar? De erkenning voor de geboorte en na het opstellen van de geboorteakte kan je doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente in België, naar keuze. De ekenning tijdens de aangifte van de geboorte moet gebeuren in de gemeente waar je kindjes geboren zijn.

  • Familienaam: Jullie kindjes krijgen automatisch de familienaam van de vader, tenzij de erkenning na de aangifte van de geboorte gebeurt. In dat geval kunnen jullie kiezen.

Gemeentelijke Geboortepremie

Toevallig kwam ik tijdens het surfen naar info over de geboortepremie van de ziekenkas ook een zoekresultaat over de gemeentelijke geboortepremie. Deze is afhankelijk van gemeente tot gemeente en soms ook van het aantal kinderen (niet altijd). Wij zijn woonachtig in de gemeente Zaventem (Vlaams Brabant - België). Het zoveelste telefoontje dan maar want op de website van Zaventem is daar helaas niets over te vinden!
Na een paar doorschakelingen meldt een vriendelijke dame me dat het voor een tweeling dus 2 x 65 euro is (totaal dus: 130 euro). Het valt me wel op dat er soms enorme verschillen zijn per gemeente!

Contacteer dus uw gemeentehuis, dienst bevolking.

CM: Tot 745 euro


Wij zijn aangesloten bij de Christelijke Mutuaiteit (CM). Toevallig kreeg ik gisteren de brochure Smb-info 2007 in de bus. Wat ziet mijn oog daar?!
De titel, "Kersverse ouders verwennen we graag".

Bij de geboorte ligt er een flink geschenkenpakket te wachten: een baby-safetybox met veiligheidstips en verrassende veiligheidshulpjes, een fikse geboortepremie tot 260 euro, een gratis sessie babymassage en een helpende hand via kraamzorg (daar kom ik later uitgebreid op terug).
Is papa en mama aangesloten bij de CM Sint-Michielsbond, dan staat er bovendien een meegroeistoel klaar. Zoals in vele folders het geval is wordt er weer niet gesproken over meerlingen. 't ja daar zullen we aan moeten wennen.

We stellen we ons dus de vraag of hoe dat zit bij een geboorte van een tweeling. Ik ga telefonisch contact opnemen met de dienst uitbetalingen en post deze week het antwoord.

Hier is alvast een heel interessante link naar de pdf-brochure 'Zwangerschap en Geboorte - Wettelijke regeling '.
Neem dus contact op met jouw Mutualiteit en vraag hen waar je recht op hebt. Ze zullen je ook al een paar interessante folders over zwangerschap bezorgen.

donderdag 22 maart 2007

Dubbele Proficiat Juffrouw!


Dat waren de woorden toe de gynaecoloog bij de derde afspraak de echo bekeek. Ondertussen is de zwangerschap al bijna 4 maanden gevorderd. De tijd gaat snel! Het lijkt wel of mijn vriendin haar buik dikker wordt met de dag. In het begin was het schrikken. Het heeft wel een weekje of twee geduurd om het te laten doordringen maar we zijn zeer tevreden.

Er rest ons nog een aantal maanden om alles klaar te stomen. Buiten de voorbereidende werken binnenshuis zijn er nog een hele zooi administratieve zaken die op voorhand moeten geregeld worden. Wat? Hoe? Wanneer? Waar? Wie? ... Dat vraagt om heel wat opzoekingswerk!

Daarom dacht ik dat het best wel interessant zou zijn om een weblog op te starten waarin ik regelmatig alle nuttige info zal posten die ik van de bevoegde instanties heb verkregen. Alsook links naar benodigde documenten die je kan downloaden, adressen, enz.

Onze Tweelingen Weblog zal zowel voor de lezers als voor ons ook een handige checklist zijn. Alvast veel plezier ermee.

Twindaddy