vrijdag 23 maart 2007

Niet gehuwde ouders

Of trouwen nog in de mode is laat ik aan anderen over. Toch zijn er meer en meer ouders die niet gehuwd zijn. Net zoals ons.

Er zijn 2 mogelijkheden:

1) De vader wenst zijn kindjes niet te erkennen. Dan volstaat de vermelding van de naam van de moeder in de geboorteakte om de afstamming langs moederszijde te bewijzen.

2) De vader wenst zijn kindjes te erkennen.

In het tweede geval (vader wenst zijn kindjes te erkennen) moet je volgende stappen volgen:

  • Wanneer? De erkenning kan al gebeuren vanaf het moment dat de zwangerschap door een arts is vastgesteld. De erkenning zal alleen uitwerking hebben als de kindjes levensvatbaar zijn geboren. Je kan de erkenning ook doen tijdens de aangifte van de geboorte of na het opstellen van de geboorteakte. Het wordt aangeraden deze voor de geboorte te doen. Je hebt na de geboorte de handen vol en als mama bv. een tijdje niet te been is dan zal het ook niet lukken aangezien jullie met tweeën moeten verschijnen in het gemeentehuis. De moeder van de kindjes moet uiteraard toestemming geven!

  • Waar? De erkenning voor de geboorte en na het opstellen van de geboorteakte kan je doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van een gemeente in België, naar keuze. De ekenning tijdens de aangifte van de geboorte moet gebeuren in de gemeente waar je kindjes geboren zijn.

  • Familienaam: Jullie kindjes krijgen automatisch de familienaam van de vader, tenzij de erkenning na de aangifte van de geboorte gebeurt. In dat geval kunnen jullie kiezen.

Geen opmerkingen: