donderdag 5 april 2007

Herbruikbare luiers of niet?

Wist je dat één kindje gedurende de hele luierperiode tot 1400 kg wegwerpluiers verbruikt?!
Voor een tweeling is dat maar even 2800 kg aan afval en kosten!!
Om nog niets te zeggen op het aantal duur betaalde huisvuilzakken die deze zullen vullen.

Wegwerpluiers kosten heel wat centen! Zeker als je een meerling hebt. Er gaat een grote hap van je budget naar luiers gaan. Doch zijn er maar weinig ouders die kiezen voor herbruikbare luiers. Het lijkt ouderwets, moeilijk, ... Vaak is ook de beginginvestering een struikelblok. Sommige gemeenten en intercommunales stimuleren daarom het luiergebruik met een premie. Op de website van Milieuadvieswinkel kan je heel wat meer informatie vinden over het gebruik en voordelden van de herbruikbare luiers.

Dankzij het subsidiebesluit van de Vlaamse overheid dat eind maart 2002 werd goedgekeurd, is het voor gemeenten en intercommunales mogelijk om katoenen luiers tot 70 % te subsidiëren. Het systeem zit zo in elkaar dat gemeenten luiers aankopen in grote hoeveelheden en doorverkopen aan hun inwoners. De Vlaamse overheid betaalt 70 % van de factuur, maar met een maximum van 5,50 euro per luier of overbroekje. Spijtig genoeg laat dit systeem niet toe dat je als consument kan kiezen voor de merken en de systemen die het best bij je passen.

Via de projectendatabank van OVAM kan je overzicht vinden van de gemeenten die luierpremies uitreiken.

Op de website van Ecowerf (zoeken op het woordje 'luiers') kan je ook nog een heel wat nuttige info vinden over herbruikbare luiers. Ecowerf heeft berekent dat herbruikbare luiers tot 523,63 euro goedkoper zijn dan wegwerpluiers! De moeite waard om al de informatie eens door te nemen dus.

De folder (2005) over katoenen luiers kan je hier downloaden.

1 opmerking:

Unknown zei

INFOAVOND

Wasbare luiers roepen doorgaans veel vragen op. Welke soorten zijn er? Zijn ze werkelijk goedkoper? En milieuvriendelijker? Hoeveel extra werk brengen ze met zich mee? Is het wel goed voor baby’s billetjes? Waar vind ik meer informatie? Waar koop ik ze? …

Wie deelneemt, maakt bovendien kans op een gratis kennismakingspakket wasbare luiers!

In Olsene op 25 juni om 20.00 uur in het ontmoetingscentrum, Kerkstraat 36 te Olsene

Info over de campagne

‘Ik luier graag’

op www.milieuadvieswinkel.be en http://herbruikbareluiers.skynetblog.be/

vooraf inschrijven via natuurlijk.zulte@busmail.net of 09/380.15.25 of 0479/29.60.64

Dit project wordt gerealiseerd door de MilieuAdviesWinkel in samenwerking met Natuurlijk Zulte vzw met steun van het gemeentebestuur Zulte en met steun van het Electrabelfonds voor de bescherming van het leefmilieu van de koning Boudewijnstichting.